Friday, July 08, 2005

Linzensoep uit het Midden-Oosten

Voor 4-6 personen
  • 3 eetlepes olijfolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 350 g rode linzen
  • 1,25 liter bouillon
  • 1½ theelepel komijnzaad
  • 1½ theelepel verkruimelde gedroogde rode chilipepers
  • zout en peper
  • sap van 1 citroen
  • handvol snijpeterselie, fijngehakt


Spoel de linzen af tot het spoelwater helder blijft. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak de uien tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog enkele seconden.

Boeg de linzen toe en schep ze door de olie. Voeg de bouillon toe en breng deze aan de kook. Schuim de sope zo nodig af.

Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het aroma vrijkomt. Voeg dit samen met de chilipepers toe aan de soep. Laat afgedekt zachtjes sudderen tot de linzen zeer zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Voeg tussentijds zo nodig extra water toe: de linzen absorberen veel vocht.

Breng de soep op smaak met zout, veel vers gemalen zwarte peper en citroensap. Pureer de soep. Garneer hem met veel fijngehakte, verse peterselie.

(World Food Café - Chris & Carolyn Caldicott)

No comments: